Ultrasonik Temizleyicinin Önemi
Ultrasonik Temizleyici
Ultrasonik Temizleyicinin önemi, yeni nesil yağ alma ve temizlemede ön plana çıkmaktadır. Daha önceki yıllarda yağ alma ve temizlik sistemlerinde elle silme, daldırma, püskürtme yöntemleri kullanılmakta idi. Hala bu temizleme sistemleri daha uygun olduğu için kullanılmaktadır. Ancak ilk başta kurulum maliyetinin yüksek olması düşündürebilir, ancak kurulum bittikten sonra herpay diğer temizleme yöntemlerine göre daha ekonomik ve temizlik açısından daha iyi netice vermektedir. Ultrasonik sistemlerindeki kristaller ses dalgasını yayarak titreşim ile yağın ve kirin yüzeyden ayrılmasını sağlar. Ultrasonik Temizleyicilerin avantajları;
- Solvent ve diğer yanıcı ürünlere göre daha güvenlidir.
- Su bazlıdır, yanıcı değildir,
- En kıvrımlı ve ulaşılması zor kısımlardaki yağı ve kiri kolayca temizler,
- Kimyasal kullanım miktarı çok ekonomiktir,
- Aşındırma ve yıpratma yapmaz,
- İş gücü maliyeti daha düşüktür,
- Ultrasonik yağ alma https://nlpkimya.com.tr/urun-detay/ultrasonik-yag-alma en etkili çözümdür.
Ultrasonik temizleyicilerle her türlü metal, paslanmaz çelik, altın, gümüş, alüminyum, pirinç, bakır, plastik, vb birçok madde temizlenebilmektedir.
Ultrasonik Temizleyicinin Önemi ve Kimyasal Seçimi
Ultrasonik Temizleyicilerde makinanın kalitesi kadar kullanılan kimyasallarında kalitesi çok önemlidir. Yumuşak metaller ile sert metallerin temizlenmesinde kullanılan kimyasallar farklıdır., yine değerli madenlerin temizliğinde kullanılan kimyasalların hem temizleme hemde parlatma özelliğinde olması gereklidir.
Yumuşak Metal Yüzeylerde Kullanılan Kimyasallar,
- pH aralığı 7 – 10 arasında olmalıdır,
- solvent içermemelidir,
- yüzey gerilimini düşürücü ıslatma oranı yüksek surfektanlar olmalıdır,
- yüzeyi aşındırmaması gereklidir,
- yağı çok iyi emülsiye edici olmalıdır,
Karbon Temizleme Kimyasalları,
- Alkali veya hafif asidik ürünler kullanılır,
- Karbon kalıntılarına iyi nüfuz etmesi ve yumuşatması gereklidir,
- Temizlerken yüzeyi korozyona uğratmaması için inhibitörler içermelidir,
- Temizlediği yüzeye parlaklık vermelidir,
- Yüzey gerilimini düşürücü kimyasallar kullanılmalıdır,
Ultrasonik Temizleyiciler sadece yağ alma amaçlı kullanılmamaktadır, Ultrasonik makinelerindeki artı küçük ev tipi makinelerin dahi çoğalmasına neden olmaktadır. Avrupada her 10 evden 1′ inde mini Ultrasonik temizleyici bulunmaktadır. Takı ve gözlük camı temizliğinde çok sık kullanılmaktadır.
Ultrasonik Temizleyicilerin Bakımı
Gerek mini olsun gerekse diğer endüstriyel Ultrasonik makineleri temizlik sonrası bakımıda çok önemlidir. Aşırı kirlenmiş ve temizleme özelliğini kaybetmeye yakın ürünler, güvenli bir şekilde atığa döküldükten sonra iç kısmı temiz su ile iyice durulanmalıdır. Daha sonra su konulmalı titreşim yaklaşık olarak kimyasal konulmadan 10-15 dakika çalıştırılmalı suda baloncuk oluştuktan sonra kimyasal ilave edilmelidir.